Onder zzp’ers groeit de onrust over de controles op schijnzelfstandigheid die de Belastingdienst vanaf volgend jaar gaat uitvoeren. Bij het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) komen sinds enkele weken dagelijks tientallen informatieverzoeken binnen. Bijna driekwart van de zzp’ers maakt zich zorgen, stelt IMK-directeur Michiel Hordijk.
Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp’ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten voor dit werk.
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aanpassen. Hij verwacht het voorstel daarom niet meer voor de zomer van 2025 in te kunnen dienen bij de Tweede Kamer.
Bijna de helft van het bedrijfsleven verwacht dat zowel de eigen organisatie als de sector waarin het bedrijf werkt, vanaf 1 januari minder zzp’ers zal inzetten. Dit omdat de Belastingdienst vanaf begin 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp’ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Bijna driekwart van de zzp’ers (72 procent) is mogelijk schijnzelfstandig. Dat blijkt uit een zogenoemde ‘zzp-check’ van uitzendbureau Nedflex. Daarmee kunnen opdrachtgevers nagaan of zij werken met een zelfstandige, of dat sprake is van een (mogelijk) dienstverband.
Nederland blijft een grote rol spelen in belastingontwijking wereldwijd. Landen verliezen jaarlijks 492 miljard dollar aan belasting aan multinationals en vermogende particulieren, die belastingparadijzen gebruiken om te weinig belasting te betalen.
De Nederlandse fiscalist Frank Butselaar heeft in een overeenkomst met Amerikaanse aanklagers schuld bekend aan een van de zes aanklachten tegen hem. Daarmee komt de strafzaak vervroegd ten einde.
Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.
De NBA publiceert zoals gebruikelijk weer een uitgave met fiscale tips voor ondernemers, werkgevers, dga’s en meer.
De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met het belastingplan van het kabinet voor 2025. Ook een aantal oppositiepartijen stemde voor, waardoor het wetsvoorstel het ook in de Eerste Kamer lijkt te halen.
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept zzp’ers op zich niet te laten verrassen door de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens de organisatie is sprake van grote onrust onder zelfstandige ondernemers en hun opdrachtgevers, sinds bekend is dat de Belastingdienst volgend jaar scherper gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
Steeds meer Nederlanders melden zich aan voor de kleineondernemersregeling (KOR), waardoor ze worden vrijgesteld voor de btw.
Ruim 850 accountants, fiscaal dienstverleners en salarisprofessionals bezochten de eerste twee Intermediairdagen van de Belastingdienst in Venlo en Den Bosch. Ze wilden vooral weten wat het nieuwe Belastingplan 2025 voor hen betekent.
Het aantal zzp’ers dat stopt als zelfstandig ondernemer, is in de eerste helft van 2024 met dertig procent toegenomen ten opzichte van 2023. Het gaat om ruim 77.000 zelfstandigen die zich uitschreven uit het handelsregister. In de eerste helft van 2023 waren dat er zo’n 60.000.
Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.
Ongeveer een derde van de ondernemers en financieel managers verwacht dat de geplande btw-verhoging van het kabinet invloed zal hebben op de omzet of de eigen sector. Vooral ondernemers actief in de sport, cultuur of recreatie vrezen de btw-verhoging.
Na twee jaar onderhandelen zijn de EU-ministers van Financiën het eens geworden over de digitalisering van het btw-systeem in Europa. Dit betekent onder andere dat beheerders van onlineplatforms voor passagiersvervoer en voor kort verblijf, zoals Uber en Airbnb, verantwoordelijk worden voor het innen en afdragen van btw van individuele chauffeurs en verhuurders die dat zelf niet doen.
Justitie heeft de kantoren van Netflix in Nederland en Frankrijk doorzocht, als onderdeel van een onderzoek naar vermeende belastingfraude. Dat heeft een woordvoerster van het Functioneel Parket in Amsterdam bevestigd.
Onder enig protest is de Tweede Kamer akkoord gegaan om een deel van het debat over het nieuwe belastingplan later te houden, omdat verantwoordelijk staatssecretaris Folkert Idsinga is afgetreden.