Eumedion: aanwijsbevoegdheid voor NBA lijkt minder nodig

Eumedion betwijfelt of de NBA nog de bevoegdheid moet krijgen om aan een beursgenoteerde onderneming een accountantskantoor ‘toe te wijzen’, als die onderneming er zelf niet in slaagt een accountantskantoor te contracteren. Dankzij de ‘Portugalroute’ lijkt dat minder snel nodig.

EU toch eens over CSDDD-wet voor verantwoord ondernemen

Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan, hebben toch de steun van de EU-landen gekregen. De wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen is wel sterk afgezwakt, na fel verzet van grote bedrijven.

Nederland is Europees kampioen thuiswerken

Ruim vijf miljoen mensen hebben vorig jaar soms of meestal thuisgewerkt, wat neerkomt op 52 procent van alle werkenden in Nederland. In geen enkel ander land binnen de Europese Unie is dat percentage zo hoog.

Shell zwakt CO2-doel voor 2030 af

Shell heeft zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen afgezwakt. Waar het olie- en gasconcern drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent ten opzichte van 2016.

Minister wil extra inzet accountantsberoep bij kwaliteitsverbetering

Minister Steven van Weyenberg van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanbevelingen van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De minister wil dat het beroep zich meer inzet voor kwaliteitsverbetering. Hij spreekt daarbij ook nadrukkelijk de NBA aan.

Besluit verhoging controlegrenzen gepubliceerd

Het besluit over de verhoging van de controlegrenzen, waar de ministerraad recent mee instemde, is op 12 maart gepubliceerd in het Staatsblad. Daarmee treedt het besluit ook formeel in werking.

Magazine: Dansen rond het mysterie geheimhouding

Jarenlang praten over de geheimhouding van accountants legt eens te meer principiële verschillen tussen voor- en tegenstanders bloot, blijkt na consultatie van een discussienotitie over geheimhouding. Daarover gaat het onder meer in het nieuwe magazine Accountant.