ASML krijgt nieuwe topman, accountant Wennink gaat met pensioen

Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april. Registeraccountant Wennink gaat dan met pensioen.

Sterke omzetgroei bij top 50 accountantskantoren

Bijna alle grote accountantskantoren in Nederland hebben in boekjaar 2022 een sterke omzetgroei gerealiseerd. De totale omzet groeide met ruim tien procent. Dat blijkt uit de AV-Top 50, de jaarlijkse ranglijst van vaksite AccountancyVanmorgen.

Alliander wint laatste editie Kristalprijs

Netbeheerder Alliander is de winnaar geworden van de Kristalprijs, de prijs voor de meest transparante mvo-verslaggeving. 2023 is het laatste jaar waarin de prijs door het ministerie van EZK en de NBA wordt uitgereikt.

Aandacht van accountants voor klimaat en CO2 neemt toe

De aandacht van accountants voor het klimaat en CO2 neemt gestaag toe. Ook stellen zij het thema klimaat bij opdrachtgevers vaker aan de orde. Dat schrijven de Rijksuniversiteit Groningen en de NBA op basis van onderzoek in hun rapport ‘Een veranderend klimaat: de accountant en CO2-reductie’.

Bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie getiteld ‘Banken in beweging – Kansen en uitdagingen in tijden van hogere rente, digitalisering en verduurzaming’.

AFM wint strijd om 'klooien-computer'

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom heeft samen met enkele van zijn specialisten de Raspberry Pi-computer gewonnen die eerder door Arnout van Kempen was beloofd, in ruil voor de beste antwoorden op lastige ict-gerelateerde vragen.

Kassa's rinkelen harder dan ooit tijdens Black Friday

Het uit Amerika overgewaaide koopjesfenomeen Black Friday heeft ook in Nederland voor fors meer verkopen gezorgd. Volgens betaalplatform iDEAL is een recordaantal van 7,1 miljoen pinbetalingen verricht; een miljoen meer dan de 6,1 miljoen betalingen van vorig jaar. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur wil dat de overheid ingrijpt.

Chinese autoriteiten onderzoeken wankelende schaduwbank

De politie in China heeft een onderzoek geopend naar Zhongzhi, een grote vermogensbeheerder die afgelopen week waarschuwde voor grote financiële problemen. De problemen houden mogelijk verband met instabiliteit in de Chinese vastgoedsector.

NBA kritisch over concept-wet beoordeling arbeidsrelaties

De openbare consultatie van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden heeft meer dan elfhonderd reacties opgeleverd. Ook de NBA heeft gereageerd; de beroepsorganisatie vreest dat de nieuwe wet “averechts” zal werken.