Vernieuwing IT-systemen fiscus vertraagd door box 3-uitspraken

Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.

Belastingdienst stuurt brieven over rechtsherstel box 3

Vanaf 15 oktober begint de Belastingdienst met het versturen van 2,6 miljoen brieven aan mensen die in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. Daarvoor moeten zij aannemelijk kunnen maken dat hun werkelijk rendement lager is dan het fictief rendement.

Fiscus wil zwart geld opsporen via verzekeraars

De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om via verzekeraars zwart geld op te sporen. Dit plan volgt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalt dat verzekeraars ook inkomensverlies uit zwart werk moeten vergoeden bij letselschade.

Prinsjesdagspecial 2024

Het kabinet heeft op Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2025 bekendgemaakt. Het Belastingplan wil met diverse maatregelen bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën, het verbeteren van de koopkracht en het versterken van het ondernemersklimaat.

UWV in de fout met indexeren 2500 tot 3000 WIA-uitkeringen

Naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen krijgen nog geld terug van uitkeringsinstantie UWV, omdat in het verleden fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan de inflatie. Voor het grootste deel van de gedupeerden gaat het waarschijnlijk om enkele honderden tot ongeveer duizend euro.

Waarschuwen bij schijnzelfstandigheid niet langer de norm

De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven, als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden.

Grote Nederlandse banken direct betrokken bij belastingontwijking

Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële relaties onderzocht van Nederlandse banken met 26 belastingontwijkende bedrijven, in de periode 2019 tot eind 2023.

Beveiligingsbranche wil strenge handhaving schijnzelfstandigheid

De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp’ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen

De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo’n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren naar verwachting wel vijftienhonderd extra faillissementen.

Begroting: expatregeling blijft in stand

Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. Dat is een van de besluiten die het kabinet-Schoof samen met de coalitiepartijen heeft genomen voor de begroting van volgend jaar.

Bedrijven aarzelen al vaker bij inhuren zzp'er

Zo’n vijftien procent van de zzp’ers ervaart dat bedrijven al minder opdrachten geven, omdat vanaf 2025 weer wordt opgetreden tegen schijnconstructies. Dat opdrachtgevers wat terughoudender zijn met de inhuur van een zzp’er, is een goede zaak, aldus minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken.